Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz
Faydaları: Antioksidan etkilidir Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür İltihap giderici özelliği vardır Zerdeçal karaciğer için yararlıdır Karaciğeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder Solunum yolu enfeksiyonlarıntedavisinde yararlanılır Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliği vardır Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve göğüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi vardır. Deneysel çalışmalarda zerdeçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır Sigaranın verdiği zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın
Kistik fibroztedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir Yapılan bazı çalışmalarda zerdeçalın meme kanserine neden olan hücreleri yüzde 75 oranında bloke ettiği, karaciğer kanserinin metastaz yapmasını yüzde 70 engellediği belirtilmişti. Ayrıca Alzheimer hastalığını da önlediği belirtilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder